GÜNCEL HABERLER

Tutuklanacağı iddia edilen İranlı sporcu ülkesine döndü: 'Kahraman' sloganlarıyla karşılandı

Dikkat! bu haber “Gazete Duvar” ajansından çekilerek otomatik olarak habersi.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Habersi gazete veya bir ajans değildir!

DUVAR – Güney Kore’deki bir şampiyonada başörtüsüz yarışan İranlı tırmanışçı Elnaz Rekabi, Tahran’a dönüşünde havalimanında büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Pasaportuna ve cep telefonuna el konulduğu ve Evin Cezaevi’ne gönderileceği öne sürülen 33 yaşındaki sporcudan bir süre haber alınamaması güvenliğiyle ilgili kaygılara yol açmıştı. Rekabi daha sonra Instagram hesabından yaptığı açıklamada, yarışmada ‘beklenmedik bir şekilde ismi anons edildiği için başörtüsünde sorun olduğunu’ söylemişti. Birçok kişi Rekabi’nin havalimanında devlet televizyonunda da tekrarladığı bu sözleri baskı altında söylediğine inanıyor.

‘ACELEDEN UNUTTUM’

Havalimanında ailesi tarafından karşılanan Rekabi’nin, saçlarını siyah bir beyzbol şapkası ve kapüşonla örttüğü görüldü. Sosyal medyada paylaşılan videolarda yüzlerce kişinin alkış tuttuğu ve “Kahraman Elnaz” diye bağırdıkları görülüyor. İran devlet televizyonu daha sonra Rekabi’yle yapılan bir röportajı yayımladı. Rekabi, bu röportajda Instagram’da paylaştığı açıklamasını yineledi ve “Soyunma odasındaydım. Bir anda çağırdılar. Ayakkabımı giymeye ve ekipmanı ayarlamaya çalışıyordum. Aceleden, takmam gereken başörtümü unuttum” ded

‘İRAN’A ÖNCEDEN PLANLANDIĞI GİBİ DÖNDÜK’

Yarışmaya başörtüsüz çıkmasına “aşırı tepki” gösterildiği için üzerinde baskı hissettiğini belirten Elnaz Rekabi “Çok şükür, İran’a sağ salim döndüm. Gelişim sırasında oluşan kalabalıktan dolayı İran halkından özür diliyorum” diye konuştu. Rekabi, ailesinin ve arkadaşlarının kendisinden haber alamadığı ve Güney Kore’den erken döndüğü iddialarını reddetti ve “Böyle bir şey olmadı. İran’a önceden planlandığı gibi döndük” dedi.

BBC Farsça Servisi’nden Rana Rahimpour, Rekabi’nin dün Instagram’daki açıklamasına yapılan yorumlara gönderme yaparak birçok kişinin bu sözlerin baskı altında söylendiğini düşündüğüne dikkat çekti. Daha önce uluslararası müsabakalarda başörtüsüz yarışan başka İranlı kadın sporcular özür dilemeleri için İranlı yetkililerden baskı gördüklerini söylemişti. Bu sporculardan bazıları İran’a geri dönmeme kararı almıştı. Gözaltına alınan bazı kişiler de güvenlik güçleri tarafından devlet televizyonunda “itiraflarda” bulunmaya zorlandıklarını söylemişlerdi. (BBC Türkçe)

Kaynak :
https://www.gazeteduvar.com.tr/tutuklanacagi-iddia-edilen-iranli-sporcu-ulkesine-dondu-kahraman-sloganlariyla-karsilandi-haber-1585505

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir